Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Csernyik Mária, Manfréda nővér

Ferences-rendi Szegénygondozó nővér

(Hugyag (Nógrád megye), 1924. – Szécsény, 2010. április 26.)

1944-ben tette első fogadalmát, de már 14 éves korától segítette a rászorulókat, hiszen a ferences nővérek közelében nőtt fel. A háború alatt katonákat ápolt, az orvosoknak segített.

A világháború éveiben a szegénygondozó nővérek mind a helyükön maradtak. Majd jött az apácarendek felszámolása, s a kitelepítések során Zircre került gyűjtőtáborba. 1950-ben több mint 300 szegénygondozó nővérnek kellett hivatalosan beszüntetnie tevékenységét.

A meghurcoltatások után könyvelőnek tanult, egy tangazdaságban dolgozott. Az 1990-es évek közepétől hazánkban megkezdődött a szerzetesrendek újjáalakulása. Manfréda nővér ismét a rend soraiban tevékenykedhetett. A Ferences-rendi Szegénygondozó Nővérek 1991-ben érkeztek Siófokra hárman, vezetőjük Manfréda nővér volt, aki a helyi rászorultak, az öregek gondozásának, ápolásának szentelte egész életét. A nővérek jelenleg is elsősorban egyedülálló, idős, beteg embereket látogatnak,  betegellátást, lelki gondozást végeznek. De általuk indult el a szervezett szegénygondozás is, nap, mint nap felkeresik és gondozzák a társadalom elesettjeit. A nővérnek 60 éves gyémántfogadalma alkalmából II. János Pál pápa Apostoli Áldását adta. 2008-ban megkapta a „Somogy polgáraiért” kitüntetést.

Manfréda nővér 2009. március 6-án fejezte be siófoki "szolgálatát" és a rendház Szécsényben működő idősek otthonába költözött.

vissza a kereséshez