Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Csiszár Elek

Festőművész

Csiszár Elek Keszthelyen született 1932. október 22-én, rövid budapesti megszakításokkal ott is lakott 1959-ig. Ezt követően Siófokon élt, így a művész életét közvetlen a Balaton közelében töltötte. Így nem véletlen, hogy a tó és annak környezete, tájképi és emberi világa folyamatosan megtalálható képein.

1954 óta vett részt kiállításokon. Első egyéni tárlata 1961-ben volt a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban.

“Csiszár Elek nem úgy “balatoni festő”, ahogy Mészöly Gézát, Egry Józsefet, Halápy Jánost, vagy akár még Bernáth Aurélt is annak tekintjük. Ha tájként jelenik meg valamely képén, akkor is inkább helyszín, mint téma. Mindig is természetelvű festő volt, bár többnyire nem a hagyományhű realista értelemben.” – írta róla Dr. Pogány Gábor művészettörténész.

A hazai tárlatok mellett műveivel szerepelt Jugoszláviában, Lengyelországban, Szovjetunióban, NDK-ban, Hollandiában, Olaszországban, Ausztriában, Horvátországban (Porec), Izraelben.

1968-tól tagja a Művészeti Alapnak, majd 1993-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1976-tól pedig, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének.

1963-ban Rippl-Rónai Díjat kapott. E mellett nagyon sok más művészeti díjjal, elismeréssel jutalmazták alkotásait, a többi között: - 1978: Vallomások Kaposvárról - Vaszary-terem: Kaposvár Város Nagydíja, Somogy Megye Művészeti Díja, - 1985: Somogy Megyei Tárlat 1. díja, - 1994: Somogy Megyei Tavaszi Tárlat Fődíja, - 1995-ben ismét Somogy Megye Művészeti Díját nyerte el, - 1987-ben Siófokért Emlékéremmel, - 1993-ban Siófok Jubileumi Emlékéremmel tüntették ki. - 1997-ben Balaton Díjat kapott. 1998-ban Siófok díszpolgára lett. 2010-ben jelölték a Somogy Megyei Prima-díjra.

2020. április 11-én hunyt el.

/Forrás:

https://www.hirbalaton.hu/csiszar-elek-eletmu-kiallitas-nyilik-a-balatoni-muzeumban/

https://artportal.hu/lexikon-muvesz/csiszar-elek-2914/

https://port.hu/adatlap/szemely/csiszar-elek/person-481239

http://somogy.hu/eletrajzok/csiszar-elek.html

Pannon Tükör 4. évf. 6. sz. (1999.november-december)/

 

vissza a kereséshez