Történeti Gyűjtemény

Tájékoztatás - Irodalomkutatás - Anyaggyűjtés - Könyvtárközi kölcsönzés – Kutatószoba - NAVA szolgáltatás – Fénymásolás, irodai szolgáltatások - WiFi

Segítséget nyújtunk a gyűjtőkörünkbe tartozó különböző kutatásokhoz, dokumentumokat gyűjtünk adott témakörben szakdolgozat, pályamunka írásához. Olvasóink kérésére előzetes egyeztetés alapján irodalomkutatásokat, bibliográfiákat készítünk.

Az egyes dokumentumokról a könyvtárosok, vagy adatbázisunk segítségével tájékozódhatnak helyben, vagy a könyvtár honlapján. Szintén a könyvtár honlapján érhető el a Balatoni Archív Sajtóadatbázis, mely a Balaton, mint régió - korabeli sajtóanyagát a nyomtatott helyi sajtó kezdeteitől számítva, digitalizált formában tartalmazza, széleskörű hozzáférést biztosítva a kutatóknak, érdeklődőknek.

A Siófokról, környékéről és a Balatonról megjelent, napjaink és a közelmúlt helyi eseményeit, történéseit ismertető cikkeket sajtókatalógusunkban regisztráljuk, ezek témák (ún.tárgyszavak) alapján visszakereshetők.

Azokat a dokumentumokat, melyek a mi gyűjteményünkben nem találhatók, de más könyvtáraktól kölcsönözhetők, beiratkozott olvasóink számára könyvtárközi kölcsönzéssel beszerezzük.

Könyvtárunk regisztrált NAVA pont (Nemzeti Audiovizuális Archívum).
Olvasótermünkben számítógépen megtekintheti, használhatja kutatásaihoz, adatok, események pontosításához a magyar Televízió m1, m2, TV2, Duna TV és az RTL Klub 2006. január 1-jétől archivált műsorait, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből, az 1943 előtt készült filmhíradók anyagát.

Új épületünkben az olvasói-kutatói igényeknek megfelelő szolgáltatást nyújtó, mikrofilmolvasóval, számítógépekkel felszerelt kutatószoba áll olvasóink rendelkezésére.

Helyismereti gyűjteményünk a könyvtár fokozottan védett állománya, ezek a dokumentumok nem kölcsönözhetők. A gyűjtemény érvényes olvasójeggyel, vagy napijeggyel helyben használható.

Az egyedi dokumentumokról fénymásolatot korlátozottan készítünk. Kéziratokról, szakdolgozatokról, teljes kötetekről, a szerzői jogot követve másolatot nem készítünk. Bármely másolás esetén a mindenkori reprográfiai szabályoknak megfelelően járunk el.

Helytörténeti gyűjteményünkben szívesen látunk minden egyéni érdeklődőt, osztályokat, csoportokat. Vegye igénybe szolgáltatásainkat!


Vissza a főoldalra