Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Holl Ferenc, Vitéz

Siófok díszpolgára, az 1956-os Vitézi Lovagrend alapítója

(Siófok, 1933. július 18. - Siófok, 2021. március 16.)

1933. július 18-án született Siófokon. Az elmúlt évtizedekben az 1956-os forradalom eszméje és emlékei ápolásának szentelte életét.

Holl Ferenc Siófokon született, 1956-ban a nemzet sorsát és történelmét formáló nehéz időkben sorállományú katonaként Budapesten szolgált. A forradalmárok oldalára állva részt vett a fegyveres utcai harcokban, példát mutatva bátorságból és hazaszeretetből. 1956 novemberében sebesülten tért vissza szülővárosába.

Holl Ferenc számos állami és külföldi kitüntetés tulajdonosa: Siófok Város Önkormányzata 2006-ban, az 56-os forradalom és szabadságharc 50-ik évfordulóján a Magyar Szabadságért ’56 – Siófok kitüntetéssel ismerte el 56-os tevékenységét, birtokosa továbbá az 1956-os Emlékéremnek, valamint a Dr. Nagy Imre és Király Béla által alapított Nemzetőr jelvénynek. A Prof. Dr. Király Béla által alapított Történelmi Nemzetőrség altábornagya, megalapítója, tiszteletbeli nagymestere a Stockbergi Németh Lovagrendnek, viselője a Máltai Lovagrend Nagykeresztjének. Siófok Város Díszpolgára 2011-től.

/Forrás:

https://www.siofok.hu/hu/diszpolgar/vitez-holl-ferenc

https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/elhunyt-vitez-holl-ferenc-siofok-diszpolgara

vissza a kereséshez