Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Dudás Károly

(Székesfehérvár, 1952. szeptember 27. - Siófok, 2021. március 5.)

Dr. Dudás Károly Székesfehérváron született 1952. szeptember 27-én. Balatonkilitin járt általános iskolába, majd Siófokon, a Perczel Mór Gimnáziumban érettségizett. Később közgazdasági szakközépiskolában is érettségit tett. Moszkvában tanult, ahol jogászi végzettséget szerzett, doktori címét az ELTE-n szerezte meg.

Rendőrtisztként dolgozott, majd a siófoki közterület-felügyeletet vezette, nyugdíjas éveire író ember lett.

Gyermekkorától kezdve érdekelte szűkebb környezete, Balatonkiliti története. Komoly gyűjtőmunkát végzett, melynek eredményeként két novelláskötetben írta meg az ottani emberek történeteit „Szülőföldünk Kiliti”, majd „Kilitiről szeretettel Kilitiek tollából” címmel.

Ennél korábban kezdte az írást, de akkor még csak egy spirálfüzetbe: krimiszerű történeteket, de mindnek valós alapja volt.

A közösségi média hobbija lett nyugdíjas éveire, ami mindennapi elfoglaltságot jelentett számára. Kérés nélkül is kapta a régi kiliti fotókat, a fotókat, melyeket közkinccsé tett.

Írói, helytörténészi munkássága része Siófok város értéktárának is.

 

/Forrás:

Dudás Károly: Balatonkiliti ölelésében in: Siófoki Hírek. 2021, január p. 11.

http://www.siofoki-hirek.hu/upload/document/100/siofoki-hirek,-2021-januar_9bc_.pdf

https://www.sonline.hu/somogy/kultura-somogy/magyar-szo-a-tajgaban-regenyt-irt-a-kiliti-lokalpatriota-521320/ /

vissza a kereséshez