Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Wirth János

Plébános

(Korpavár, 1931. február. 5. - Kaposvár, 2021. március 28.)

Wirth

Korpaváron született 1931. február 5-én. Katolikus plébános, mint pápai prelátust 1955-ben szentelték fel Veszprémben. 1959 és 1967 között káplánként szolgált Siófokon. 1987-ben Siófokra helyezték plébánosnak. 1990-től fő esperes, majd a veszprémi egyházmegye irodaigazgatója. 1993-tól a kaposvári püspök általános helynöke. Siófokon a hívek fáradtságot nem ismerő, következetes templomépítőként ismerték meg. A Foki- hegyen a Szent Lőrinc templom, a Darnay téri Szent Kereszt kápolna, a töreki kápolna, orgonák, valamint harangok teszik maradandóvá nevét.

2007 novemberében kapta meg Siófok Város Díszpolgára címet.

2019-ben Wirth János siófoki plébánost Varga László kaposvári megyés püspök, megköszönve több évtizedes lelkipásztori, általános helynöki és irodaigazgatói szolgálatát, saját kérésére nyugállományba helyezte, a zselickislaki otthonba költözött. 2021. március 28-án hunyt el.

2018-as Beszélgetés Wirth János főesperes atyával

/Forrás: siofok.hu

https://siofok-plebania.eoldal.hu/cikkek/lelkipasztorok.html

http://balatonifutar.info/?p=7197

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/uj-nyajat-kaptak-a-pasztorok-1678763/   /

 

vissza a kereséshez