Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Ellinger Ede

császári és királyi udvari fényképész

(?1840 ~1920)

 

A19. század utolsó harmadának legkeresettebb portréfotósaként számtalan ismert személyiség arcvonásait az ő felvételei őrizték meg az utókor számára. Császári és királyi udvari fényképész volt Pesten, ahonnan lejárt Siófokra. Az országban a pestin kívül egyedül itt nyitott műtermet, mert ebben jó üzletet látott. Természetesen egyben siófoki villatulajdonos

is volt. Nem csak a nyaralókat, épületeket, hanem a módosabb polgárokat is fotózta. Sok siófoki család ma is őriz Ellinger-fényképet. A műterem csak nyártól késő őszig működött.

Több jeles személyiséget is megörökített, köztük Rippl-Rónai Józsefet és Karinthy Frigyest is, mikor Siófokon nyaraltak. Rippl-Rónait például a Vitéz panzióban, illetve mindkettőjüket akkor, amikor közösen szerepet vállaltak egy korabeli szépségverseny zsűrijében.

Ellinger nyaralóját, s a mellette lévő épületeket később az Ertl család használta. A szobákat a turizmus szolgálatába állították. Államosításkor a ház a BM tulajdonába került. Az úgynevezett Ellinger-panzióban a későbbiekben Krúdy Gyula is gyakran pihent. Innen indult a neves író balatoni sétáira, s ezek számos írásra ihlették. Az 1930-as években Zsolt Ernő épített itt kertmozit; a fővárosból ide hozták legelőször a legsikeresebb filmeket, s ezeket szívesen nézte az előkelő közönség.

vissza a kereséshez