Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Fodor Károly (Frayberger Mózes)


műegyetemi vívómester

 

(Nagykörös 1856. – Párizs 1927.)

 

A Fürdőigazgatóság különösen nagy súlyt helyezett a gyermekek testi nevelésére, ezért külön sporttelep állt rendelkezésükre, ahol Fodor Károly műegyetemi vívómester adott oktatást tornából, különböző szabadtéri játékokból, atlétikából, vívásból, de ő tanította az úszást, az evezést, sőt a táncot is.

Pesten tanult jogot, mellette beiratkozott Clair Ede vívótermébe.1886-ban megalapította Budapesten első vívóiskoláját, amely Magyarországon először kezdte meg a gyermekek vívásoktatását. 1887-ben bejárta Ausztriát és Németországot ottani vívómestereket keresve fel. 1888-ban már, mint a Műegyetem vívómestere hosszú tanulmányutat tett Olaszországban. 1899-től haláláig, vívótanára volt az Országos Színművészeti Akadémiának. Megalapította a

hétvégenként, vasárnaponként megjelenő Nemzeti Sportot, melynek szellemiségét dr. Nagy Béla főszerkesztő személyesítette meg, aki éppen olyan megszállott híve és művelője volt a vívásnak, mint sporttársa és barátja, Fodor Károly. Az újság első száma 1903. március 15-én jelent meg.

1904-ben siófoki sporttelepén szervezett vívótanfolyamokat. Később rendszeresen visszajárt ide vívókurzust tartani, nyaranta vívóakadémiát és ifjúsági versenyeket rendezett.

vissza a kereséshez