Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Gergely Jenő

mérnök

(?1880. – Kanada 1974.)

 

Műszaki pályafutását a GANZ gyár hídosztályán kezdte, majd 1908-ban mérnöki irodát alapított Gut Árpáddal, üzlettársával és barátjával. Nevükhöz fűződik az új építőanyag, és az

ezzel összefüggő építésmód - a vasbeton elterjesztése. Tizenkét évnyi közös munkájuk eredménye hidak, köz- és lakóépületek, gyárak, ipari létesítmények, víztárolók és víztornyok, gabonasilók, székházak és katonai bázisok, összesen hatszázötvennégy vasbeton és acélszerkezetes épület tervezése és megépítése Magyarországon és külföldön. Siófok jelképe, a vasbeton lábakon álló 45 méter magas víztorony, Gut Árpáddal közös munkájuk, mely 1912-ben készült. (A víztoronyról lásd Gut Árpád címszó)

vissza a kereséshez