Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Hille Alfréd

meteorológus ezredes

(Szeged, 1891. augusztus 14. - 1981. július 15.)

 

Magyar királyi repülőezredes, meteorológus, a balatoni viharjelzés első kezdeményezője. A

Pázmány Péter Tudományegyetem földrajz szakán végzett. Hallgatott csillagászati előadásokat is, itt szerezte első meteorológiai ismereteit. Nevéhez fűződik az első veszélyjelző szolgálat megszervezése, a balatoni, majd a dunai viharjelzés megindítása is.

Az 1930-as években szenzációnak számított a napi időjárás-jelentés, amit a Pesti Hírlap honosított meg. Hille Alfréd személyes szikratávírós, telefonos adatgyűjtés után maga elemezte s írta meg a jelentést, rajzolta meg a térképet, s vitte át a szerkesztőségbe.

Írásaiban arra figyelmeztetett, hogy „a balatoni üdülés védelme államérdek, ezrek, százezrek érdeke”. Ekkor a Magyar Vöröskereszt „Vízbőlmentő” szolgálata és a légiveszély-jelző szolgálat feladata volt a vihar-előrejelzés. Hille Alfréd kezdeményezésének köszönhetően, a Balatonon 1934. július 8-án hivatalosan is megkezdődött a viharjelzés. A tó körzetében felszerelt szirénák, kikötői móló végi jelzőkosarak, és mentőcsónakosok segítségével védték a fürdőzőket és hajósokat. A vihar közeledtét a mólónál található árbocon lévő kosár felhúzása, illetve sárga, és piros színű rakéták kilövése jelezte.

A balatoni viharjelző obszervatórium helyéül kezdetben a Bakony legmagasabb pontját, a Kőris-hegyet szemelték ki a szakemberek, de végül is Siófokon, a Nemzeti Színház üdülőjének egyik toronyszobájában kezdte meg működését.

vissza a kereséshez