Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Horthy Miklós

kormányzó, tengerésztiszt, politikus.

 

(Kenderes, 186. június 18.– Estoril, 1957. február 9.)

 

1886-ban lett a hadiflotta tagja. 1909 és 1914 között Ferenc József szárnysegéde. Az első világháború kitörését követően különböző hadihajókon szolgált. A hadműveletek során megmutatkozott k rendkívüli parancsnoki tehetsége. A háború végén ellentengernagy, a Monarchia hadiflottájának utolsó parancsnoka volt. 1920. március 1-től 1944. október 15-ig Magyarország kormányzója. Külpolitikájának alapvető célkitűzése a trianoni békeszerződés revíziója volt. Kiugrási kísérlete nem sikerült, a hatalmat átadta Szálasi Ferencnek. Ezután a németek, a háborút követően pedig az amerikaiak fogságába került.

Siófokon a Petőfi sétány és Karinthy utca sarkán álló impozáns épület Horthy villaként is ismert, hiszen 1919 augusztusa és novembere között Horthy Miklós kormányzó főhadiszállása volt. (Innen a „Horthy-villa” név.) Horthy augusztus 13-ától Siófokon rendezkedetett be, itt állomásozott ugyanis korábban a vörös hadsereg egyik hadteste, amelyet jól kiépített telefon- és távíró vonalak kötöttek össze a fővárossal.

vissza a kereséshez