Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Karinthy Frigyes

író, költő, műfordító.

(Budapest, 1887. június 25. – Siófok, 1938. augusztus 29.)

 

Érettségi után humán műveltsége ellenére a természettudomány izgatta, ezért előbb fizika-matematika szakos bölcsész lett, majd orvostanhallgató. Egyik egyetemet sem fejezte be, de szerzett magának annyi ismeretet, hogy idővel írótársai között ő tudott legtöbbet a modern természettudományokról.

Előbb egy sajátos műfajjal jelentkezett: az irodalmi paródiával. Az „Így írtok ti” egy csapásra híressé tette. Negyvenkilenc éves volt, amikor agydaganat támadta meg. Olivecrona, a híres svéd sebész operálta. Úgy látszott, meg is mentette. Karinthy betegségéről és a műtét élményéről írta egyik leghíresebb és sajátosan érdekes könyvét, az Utazás a koponyám körült. Sajnos a műtét után két évvel, váratlanul meghalt.

Karinthy évtizedekig rendszeresen, minden nyáron visszatért Siófokra. Szerette a fürdőtelep zsibongását, az egykori Hozbor-vendéglő - a mai Csárdás étterem- kiskocsmai hangulatát, a kaszinók éjszakai mondén életét s a délutáni kártyacsatákat. A fürdőtelepen, a Batthyány utcában lévő Vitéz-panzióban üdült a család. Gyermekei, Gábor és Ferenc már a nyár elején, az iskolai- év befejezése után leutaztak. Később az író is megérkezett. Karinthyt pesti íróbarátai: Hunyady Sándor, Békessy Imre, Rejtő Jenő gyakran meglátogatták Siófokon. Minden nyáron végigjárta mecénásával a déli part nagyobb szórakozóhelyeit, felolvasóesteket tartott a művészvilág, és az úri közönség számára. A produkció színhelye a nagyszálloda étterme volt: a publikum, mint a régi orfeumokban, az asztal mellett evett-ivott, miközben az író humoreszkeket adott elő.

1938 nyarán, ötvenegy éves korában Siófokon érte a hirtelen halál. “Augusztus 28-án Rejtő Jenő látogatta meg az írót: a barátok, a kávéházi társaság tagjai innen sem maradtak el. Rejtővel kártyáztak, jókedvűen beszélgettek egészen hajnalig. A következő napot Gábor fiával töltötte Karinthy, s minden szemtanú megegyezik abban, hogy sem fáradtabbnak, sem kedvetlenebbnek nem látszott, mint az elmúlt hónapokban. Délután felment a szobájába, egy karcolatot akart megírni, és pihenni egy kicsit, hiszen azt tervezték, az esti vonattal Pestre utaznak. A házban tartózkodók vallomásai eltérőek az utolsó percekről - talán a tragédia mindannyiukat megzavarta -  mindenki más részletre emlékezett. De kétségtelen: Karinthy ebben a szobában, augusztus 29-én délután meghalt. Halálát agyvérzés okozta, hirtelen lezuhant a földre, a közel állók feltételezik, hogy nem szenvedett sokáig.”(Levendel Júlia)

Karinthy Frigyes a Balatont, illetve Siófokot is szülőföldjének vallotta, tartotta.

vissza a kereséshez