Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Kenedy Ferenc

tanár, helytörténész, múzeumigazgató

 

(Tapolca 1912. szeptember 12. – Siófok 1993. március 29.)

 

  1947-ben került Siófokra, majd 1948-ban matematika-fizika-kémia szakon tanári oklevelet szerzett. Közel 20 éven át volt a szakmunkás iskolák igazgatója.
Iskolaszervezői, igazgatói tevékenysége mellett jelentős részt vállalt a közélet különböző területein. Köztiszteletnek örvendett, mint pedagógus és mint helytörténeti kutató, munkássága összenőtt a város életével. Helytörténeti tevékenysége teljes intenzitással a nyugdíjazását követően indult el, amikor megbízták az egykori Beszédes József Vízgazdálkodási Múzeum vezetésével. Kitartó szorgalommal és nagy-nagy szeretettel dolgozta fel Siófok város történetét az utókor számára, gyűjteményét pedig Siófok városának ajánlotta fel. Hagyatékából különösen érdekes a balatoni fürdőkultúra-, illetve hajózástörténet és kikötőépítés témakörökben összegyűjtött irodalom. A dokumentumok  a BRTK Könyvtár Történeti Gyűjteményében megtekinthetők, kutathatók . Tagja, sőt parancsnokhelyettese volt a Siófoki Önkéntes Tüzoltó Egyesületnek. Munkáját valamennyi területen elismerték. Több érem, kitüntetés tulajdonosa volt. Ezek: Tűzrendészeti Érdemérem arany fokozata, Kiváló Tanár, Tegyünk többet Somogyért, Siófokért emlékérem. Siófok város Képviselőtestülete érdemeire tekintettel életműve elismeréseként Siófok Város Díszpolgára kitüntetést adományozta részére 1992-ben.

vissza a kereséshez