Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Péterffy Ida

Zenepedagógus, zenei író, irodalomtörténész.

(Tatársánc, 1906. május 15. – Budapest, 1984. december 26.)

Tanulmányait a Budapesti Zeneművészeti Főiskolán végezte. Bartók és Kodály dalainak lelkes karvezetője, a Kodály módszer kiváló ismerője és tolmácsolója volt. Írói vénája már zenei tárgyú cikkeiben és főként a "Zenei Mozaikok" és a "Kis történetek nagy zeneszerzőkről" c. könyveiben tűnt fel. Nyugdíjazása után Pálóczi Horváth Ádám életét kutatta. Eredményeiről 2 kötet és 42 cikk tanúskodik. Feltárta az író Kazinczy Ferenccel, Csokonaival való levelezését, csillagászati megfigyeléseit. Egyik kezdeményezője volt a Szántódpusztai Idegenforgalmi Központ létrehozásának. – Pálóczi Hagyatékának egy töredékét – Pálóczi kutatást, összegyűjtött írásainak egy részét könyvtárunk Történeti Gyűjteményében őrizzük.

"A tudásra szomjazók tanítója a művészet és szépség megalkuvás nélküli szolgája maradt utolsó pillanatáig. Híven követte Palóczi Horváth Ádám jeles mondását: Míly édes gyönyörűség a Hazát igazán és munkásan szeretni."

vissza a kereséshez