Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Rejtő Jenő

író

 

(Budapest, 1905. március 29. - Jevdakovo, Ukrajna 1943. január 1.)

 

Reich Jenő néven Budapesten született. Elvégezte Rákosi Szidi színiiskoláját, de statisztálásnál többre nem vitte. Színi tanulmányait Berlinben, Max Reinhardtnál folytatta, közben lovakat csutakolt az ügetőn. Ezután vándorútra kelt, volt Hamburgban dokkmunkás és illatszerárus, Svédországban heringhalász, Genovában építőmunkás, Zürichben gobelinkereskedő, Franciaországban sztepptáncos, dolgozott vándorcirkuszban és járt Afrikában is, az azonban vitatott, hogy az idegenlégióban szolgált-e.1930-ban csak kölcsönkért pénzből tudott hazatérni Olaszországból, itthon nyelveket tanított és írni kezdett. Hamarosan felkapott szerző lett. Időközben kitört a II. világháború, és zsidó származása miatt folyamatosan támadták. Az Egyedül vagyunk című nyilas lap 1942-ben lényegében feljelentette, és a nagykátai katonakórházból betegen vitték el egy büntetőszázadba. Az ukrajnai Jevdakovóban fagyott meg munkaszolgálatosként 1943 telén. A visszaemlékezések szerint halála előtt is bajtársait szórakoztatta emlékezetből idézett regényrészleteivel.

Életre szóló soros barátság fűzte Karinthy Frigyeshez, aki a rá jellemző, ötletes módon tette egyik napról a másikra ismertté nevét. Karinthy a Pesti Napló hasábjain Rejtő rejtélyes eltűnéséről számolt be, majd nyílt levelet intézett hozzá, kérve, ne legyen öngyilkos. "Jenő, gyere haza, minden meg van bocsátva!" - fejezte be írását. Rejtő, aki mit sem tudott erről, a lapszám elolvasása után már ismert emberként tért haza Bécsből, ahová még ismeretlenként távozott.

Szerette a Balatont. Író barátaival nyaranta gyakori vendég volt, s számos írása született Siófokon. Néha csak szórakozásból, úszni, fürdeni, kikapcsolódni jött. Rejtő több alkalommal Karinthy Frigyessel közösen nyaralt Siófokon. Író barátaival nyaranta gyakori vendége volt a Vitéz-panziónak. 1938-ban Karinthy utolsó napjait is együtt töltötték a Vitéz-panzióban. Rejtő látogatóba jött barátjához. A gondtalan nyaralásnak, a hajnalokig tartó kártyacsatának Karinthy tragikus halála vetett véget. A II. világháború után, munkásságáról a hivatalos kultúrpolitika sokáig nem vett tudomást, könyvei csak 1960 után jelenhettek meg.

vissza a kereséshez