Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Say Ferenc

építészmérnök, műépítész             

(Székesfehérvár, 1854. – Székesfehérvár, 1928.)

 

Mérnöki tanulmányait a zürichi műszaki egyetemen folytatta. Oklevelét az Institutum Geometricumtól nyerte. 1841-ben kamarai mérnökként került a Tisza-szabályozásához.1860-tól, a budai kerület mérnökeként Pest vármegye mai úthálózatának kiviteli tervein dolgozott.

Siófoknál a Sió két partját 1893-ig fahíd kötötte össze. Mivel azonban életveszélyessé vált rajta a közlekedés, pályázatot hirdettek az építésére. Végül Say Ferenc székesfehérvári építészmérnököt bízta meg az előljáróság. A munkák idején hajóhídra terelték a forgalmat. A hídnál állt Nepomuki Szent János szobra, az 1700-as évektől a II. világháború végéig. Érdekesség: A Say Ferenc által tervezett Sió-híd Siófok egyik szimbóluma. „Elválasztotta az életet a haláltól, hiszen a település egykor Veszprém megyéhez tartozott, míg temetője a Sió túlsó partján, (a mai kórház-dombon) Somogyban volt. Az a mondás járta, hogy a siófoki ember Veszprémben születik, Zalát nézi (a Balaton északi partja jelentős területe Zala vármegyéhez tartozott) és Somogyban temetik el.”Az építész Siófokon több villát is tervezett, melyek a Batthyány utca déli oldalán helyezkedtek el. A Jókai parkban, a szabadtéri színpad mellett ma is áll az egykor családjának épített villája.

vissza a kereséshez