Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Szekrényessy Kálmán

úszó, sportlap alapító, az első Balaton-átúszó

 

(Pest, 1846. július 12. – Budapest, 1923. december 28.)

 

Előkelő nemesi családban született. Az érettségi vizsga után a pesti orvosi és jogi egyetemek hallgatója. Szerette a küzdelmet, vonzották a veszélyes feladatok, így bejárta a világot. Úszóbravúrjai és akciói tették híressé világszerte. 1876-ban átúszta a Boszporuszt.Ezt 1877-ben megismételte, mely teljesítményével világrekordot állított fel, ugyanis Európából Ázsiába, Ázsiából Afrikába egyhuzamban úszta át a csatornát. A következő években átúszta még a Bodeni-tavat, a Gibraltári-szorost, majd a Szuezi-csatornát. Legjelentősebb hazai úszóteljesítménye a Balaton Siófok és Füred közötti átúszása volt.

„1880-ban  augusztus hó 29-én, 6 óra 40 percz  alatt úszta át a Balatont Siófoktól Balatonfüredig,”

Az első magyar sportlap és számos sportklub, a Balaton Egylet egyik  alapítója, a hosszútávúszás magyarországi úttörője,  több sportág hazai meghonosítója volt. Jelentősen hozzájárult a balatoni sportélet fejlesztéséhez.

vissza a kereséshez