Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Szent-Istvány Dezső

pilóta, főhadnagy

(1896. -  Siófok, 1934. 07. 13.)

 

A 30’-as években több Junkers A-50 Junior típusú gép repült magyar felségjel alatt, Siófokra 3 db. került 1931-ben. Úszótalpakkal felszerelve a Balatoni Vízirepülő Iskolában (BAVI) használták őket, a rejtett légierő égisze alatt.

Ezek közül egy, 1934-ben lezuhant a siófoki móló mellett, pilótája Szentistvány Dezső, a repülőiskola parancsnoka életét vesztette. Ma is áll egy emlékoszlop Balatonújhelyen a Szigliget utcában. Szent-Istvány Dezső főhadnagy emlékét őrzi. Kevesen ismerik a hozzá

fűződő történetet. „A siófoki mulatóban vidám társaság gyűlt össze, köztük fiatal repülőtisztek, lányok, asszonyok a siófoki vendégek java. Ebben az időben a siófoki mólónál

néhány Junkers típusú hidroplán légi kikötőjéből gyakorlatoztak a „folyamőr” tisztek. A helyi gyógyszerész felesége, mialatt férje Pesten hivatalos ügyeit intézte, elkísérte barátnőjét a mulatságba. Cigányzene mellett reggelig táncoltak, énekeltek, ittak. A férfi egész este csapta a szelet a szépasszonynak. Hajnalban hazakísérte. Ártatlan szerelem, inkább rajongás volt az egész. Szíve odahúzta a szépasszony házához. Másnap motorbőgésre ébredt a környék, majd tompa puffanás hallatszott. A főhadnagy gépe fennakadt a jegenye csúcsában, ott égett el a szépasszony háza közelében. A gyógyszerész a botrány miatt elhagyta feleségét, az asszony élete végéig gyászolta hódolóját”.(Balázs András: Csak hobbim volt a repülés 1936-1945. című kötete alapján)

vissza a kereséshez