Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Thanhoffer Lajos dr.

sebészorvos, anatómus, egyetemi tanár, az MTA levelező tagja.

 

(Nyírbátor, 1843. november 23. – Budapest, 1909. március 22.)

 

Orvosdoktori oklevelét 1867-ben szerezte. A Pesti Állatgyógyintézet tanára az élettani, természet- és növénytani tanszéken 1872-1890 között. 1883-ban megírta az első magyar nyelvű szövettan könyvet. 1890-tól a boncolási tanszék tanára, ekkor lépett ki az Állatorvosi Tanintézet, illetve az Akadémia kötelékéből, ahol működése alatt modern szövettani laboratóriumot rendezett be. A tanításban ő vezette be először a mikroszkópot, és adta elő rendszeresen a szövettant. Az állatorvosi szövettan megalapítójának tekintjük.

Dr. Thanhoffer L. nagy szerepet vállalt Siófok fürdő népszerűsítésében. Siófok egyik patinás épülete a Thanhoffer villa, melyet 1897-ben az orvosprofesszor építetett. Az építkezésbe  azután kezdett bele az akkoriban egyre jelentősebb fejlődést mutató fürdőhelyen, hogy 6 éven át állandó vendégként jelent meg családjával Siófokon, s egyre inkább elkötelezettebb rajongójává vált településünknek és a Balatonnak egyaránt. Meggyőződése volt, hogy az akkoriban divatos külföldi nyaralóhelyek helyett sokkal inkább Siófokot érdemes választani. Arra ösztönözte a korabeli nagypolgárságot, hogy az övéhez hasonló épületekkel ékesítsék a Balaton-partot. Az épület Horthy villaként is ismert, hiszen 1919. augusztusától-novemberéig Horthy Miklós kormányzó főhadiszállása volt.

vissza a kereséshez