Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Timár Imre

karnagy

 


(Siófok 1929. október 2. – Siófok 2007. szeptember 27.)

 

 1957-ben a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett kitüntetéses ének-zenetanári és karvezetői diplomát. Tanulmányai befejezése után a Honvéd Művészegyüttesnél dolgozott. Tanári pályafutása elején a fővárosi Kanizsai Dorottya Gimnáziumban kórust szervezett, mely néhány év alatt az ország legkiválóbb leánykórusa lett. 1960-tól 1995-ig, nyugállományba vonulásáig a Budapesti Tanítóképző Főiskolán tanított. A főiskola női karának irányításával hazai és nemzetközi hírnévre tett szert. A BBC „Énekeljenek a népek" című rádiós versenyén az előkelő második helyezést érték el. A nagy múltú Siófoki Dalkört 35 éven keresztül (1957-1994) vezette. A kórus vezetése alatt állandó házigazdája volt a balatoni Dalosünnepeknek. Több ízben nyertek nívódíjat a Magyar Rádió kóruspódiumán. 1974-ben lett a siófoki Bányász Női Kar karnagya. 1986-ban megalakult a Siófok Város Gyermek és Ifjúsági Kórusa, melyet haláláig irányított.

Timár Imre kórusvezetőként a klasszikus énekkari hagyományok követője volt, valamennyi kórusa megszólaltatta a népdalok és népfeldolgozások mellett a gregorián énekeket, klasszikusok és magyar szerzők kórusműveit. Külön gonddal igyekezett Bartók és Kodály műveinek méltó megszólaltatására és a lehetőségekhez mérten a kortárs magyar szerzők alkotásainak bemutatására. Több évtizedes zenepedagógusi és karnagyi munkáját Siófok Város Önkormányzata 1999-ben díszpolgári cím, az oktatási miniszter pedig 2007-ben Miniszteri Kitüntetés adományozásával ismerte el.

vissza a kereséshez