Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Viczián Antal dr.

orvos-igazgató

 

(Budapest, 1916. október 5.  - 2000.)

 

  1940-ben szerzett orvosi diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1941-től a Budapesti I. Sebészeti Klinikán dolgozott. 1968-tól a siófoki

kórház első igazgatója és sebész főorvosa lett. Személye meghatározó volt a frissen alakult város egészségügyi rendszerének megteremtésében. Fáradhatatlanul szervezte a kórházat. 1977-ben vonult nyugalomba. Nyugdíjazása után is dolgozott, cikkei, fordításai jelentek meg az Orvosi Hetilapban.

Jelentős szervező, tudományos és közéleti tevékenysége elismeréseként: Érdemes Orvos, Kiváló Orvos, Markusovszky-díj, Tegyünk többet Somogyért, Munka Érdemrend arany fokozata, Kiváló Munkáért kitüntetéseket kapott; "Siófokért"érem kitüntetésben részesült 1982-ben. Dr. Viczián Antalt íróként is ismerhették kortársai. Megjelent művei: Meghaltak a Donnál (1989), Vadcsapákon Somogyban (1995) Siófok Város Képviselőtestülete Siófok város egészségügyi ellátásáért végzett kiemelkedő munkájáért, életművéért Siófok Város Díszpolgára kitüntetést adományozta 1996-ban.

vissza a kereséshez