Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Zákonyi Ferenc dr.

(Romonya 1909. aug. 28.- Balatonfüred 1991. május 29.)

 

Két esztendős korában került Siófokra. Középiskoláit Pécsett végezte, két doktorátusát jogból és államtudományi ismeretekből szerezte meg. 1945-ben Siófok főjegyzője lett. 1947-ben ő hozta létre az ország első Idegenforgalmi Hivatalát Siófokon.

Kiadta a háború utáni első helyi idegenforgalmi prospektust - cseh, német, lengyel és magyar nyelven. Patrónusi tevékenységének köszönhető, hogy ezen időszakban számos művelődési mozgalom indult, irodalmi- és művészeti bizottság alakult, megnyílt a 6000 kötetes könyvtár, művelődési előadás sorozatok, művészi és történelmi értékű bemutatók emelték az országos közvélemény fókuszába Siófokot. Javaslatára szerveződött meg a településen a Balatoni Népfőiskola, mely az ország egyik szabad művelődési központjává fejlődött rövid három év (1946-49) alatt. Az ő kezdeményezésére csatolták vissza Siófokot Somogy megyéhez, ezzel megteremtve a várossá fejlődés lehetőségét.

Mindent megtett azért, hogy Siófokból kiemelkedő kultúrváros szülessen a Balaton partján. 1951-ben igaztalan vádak alapján állásából felfüggesztették. Ezt követően családjával együtt Balatonfüredre távozott, s ott az Idegenforgalmi Hivatal vezetője volt nyugdíjazásáig. Félszáz útikalauzt írt és szerkesztett. Siófok város képviselőtestülete életműve elismeréseként Siófok Város Díszpolgára kitüntetést adományozta dr. Zákonyi Ferencnek 1991-ben.

vissza a kereséshez