Történeti Gyűjtemény

Ki-kicsoda - akik beírták nevüket Siófok történetébe

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon olyan, ma már nem élő személyek adatai találhatók, akik nem csak születésük, vagy haláluk révén kötődtek Siófokhoz, de ha nem is éltek itt tartósan, valami módon elősegítették fejlődését, alakították a település történetét. Az egyes személyeknél elsősorban a siófoki életrajzi vonatkozásokat igyekezetünk kiemelni, megismertetni.
Adattárunk nem lezárt, folyamatosan bővül. Minden új, ellenőrizhető információt, adatot köszönettel fogadunk!

Keresendő:


Zichy Szonja, Zsófia

Zichy Mihály leánya, virágkötő művész

(Szentpétervár, 1858. augusztus 14. – Siófok, 1915. szept. 17.)

 

Miután a művész Szentpétervárról hazahozta családját, lánya Magyarországon nevelkedett. Zongora-előadóművésznek készült, a budapesti zeneakadémián Liszt Ferenc tanítványa volt.

Apja megértéssel kísérte lánya törekvését. Az 1880-as években férjhez ment apja tanítványához, Feledi- Flesch Tivadar festőművészhez, és együtt építtettek villát Siófokon, a Batthyány utcában. Így a nyár egy részét mindig Siófokon töltötték. A házasság a férj korai halála (1896) miatt igen rövid volt. Zsófia még tizenkilenc évig élt özvegyen hol a siófoki villában, hol a zalai kastélyban. A villában sok vendég megfordult, rendszeresen tartott zenei esteket, ahol felléptek a kor híres művészei. A virágok nagy rajongója volt. A virágkötészet művészetét külföldi útjain, Párizsban és Londonban tanulta. Több nyelvet beszélt, ezért kertészeti szakcikkeket is fordított. Rovatvezetője volt a Kertészeti Lapoknak, de dolgozott a Zoológiai Lapoknak is.

vissza a kereséshez